Vi bygger alltid med stolthet och delar gärna med oss av smarta tips till alla husdrömmare. Här bjuder vi på kunskap och inspiration om allt som rör hus och hem.

När du ska bygga altan

Vår snickare och murare Frank tycker mycket om altaner. Här delar Frank med sig av tre viktiga saker att tänka på när du bygger eller beställer altan:

  1. Tänk på läget, hur ser huset och tomten ut? Vill du ha morgon- eller kvällssol? Vad prioriterar du helst?
  2. Gör grunden ordentligt med plintar och bärlina. En del sätter altanen på stolpar direkt på marken. Då lyfter den med kälen, blir skev och håller inte länge.
  3. Jag föredrar att lägga virket med klossarna mot varandra. Det kommer att gå isär ganska ordentligt när virket torkar. En del säger att man ska lägga en tumstock mellan plankorna, men det skulle inte jag göra. Du får en glipa på kanske en centimeter. Det är delvis en smaksak, men för mig blir det alldeles för glest.

Att bygga bastu

Alla vi på Norrhuset gillar att bada bastu. Om du vill bygga din egen bastu har vår snickare Jacob har tre saker att berätta:

  1. Utsikt ger guldkant och en helt annan känsla! Bygg inte bastun mitt i huset, och glöm inte att sätta in ett litet fönster. Utsikten behöver inte vara storslagen för att bastun ska kännas större och mysigare.
  2. Norrhusets standard är en riktigt fin, kvalitativ granpanel. Personligen föredrar jag dock vår ruskigt snygga värmebehandlade asp. Den är lite mörkare i tonen och lyxigare i känslan.
  3. Bygg inte för stort! Det tar längre tid att värma upp och känns inte lika mysigt. Fyra kvadratmeter är perfekt.

Så jobbar vi med isolering

Isolering är A och O när man bygger hus i kallt klimat. Här berättar vår fabrikschef André mer:

  1. Vi korsisolerar alla hus utvändigt och invändigt för att minimera köldbryggor. Vårt sätt att isolera med diffusionsspärr av åldersbeständigt material samt drev, bottningslist och fog kring fönstren, dörrar och fasad ger extremt täta konstruktioner.
  2. Vi bygger kompletta väggblock som är upp till 12,5 meter för att slippa köldbryggor. Väggblocken bygger vi inomhus under torra förhållanden för att sedan montera snabbt på plats. Det minimerar risken för skador och fukt.
  3. Vi försöker alltid göra miljömedvetna val. Ett bra exempel är att vi alltid lösullar vinden med ekofiber av högsta kvalitet.