Vi bygger allting med stolthet. Här bjuder vi på kunskap och inspiration om allt som rör hus och hem. Om man är duktig så ska man dela med sig.

Tre snabba om altaner

Frank gillar altaner. Vi bad vår snickare och murare Frank ge oss tre viktiga saker som du ska tänka på när du bygger eller beställer altan.

  1. Tänk på läget. Hur ser huset och tomten ut? Bygg i lä. Sedan vill man alltid ha sol, men fundera på när du vill ha sol. Är det morgon eller kväll? Vad prioriterar du om du inte kan få båda.
  2. Gör grunden ordentligt med plintar och bärlina. En del sätter altanen på stolpar direkt på marken. Då lyfter den med kälen, blir skev och håller inte länge.
  3. Jag föredrar att lägga virket kloss mot varandra. Det kommer att gå isär ganska ordentligt när virket torkar. En del säger att man ska lägga en tumstock mellan plankorna, men det skulle inte jag göra. Du får en glipa på kanske en centimeter. Det är delvis en smaksak, men för mig blir det alldeles för glest.

Tre snabba om bastu

Vi gillar alla att basta. Det gillar vi på Norrhuset! Här är ”Tre snabba” om bastu från vår duktige snickare Jacob:

  1. Utsikt ger en helt annan känsla. Bygg inte bastun mitt i huset, och glöm inte att sätta in ett litet fönster. Utsikten behöver inte vara storslagen för att bastun ska kännas större och mysigare.
  2. Vi kör en riktigt kvalitativ granpanel som standard, men själv hade jag valt en annan panel som tillval. Vår värmebehandlade asp är ruskigt snygg, lite mörkare i tonen och lyxigare i känslan.
  3. Bygg inte så jäkla stort! Det blir mindre mysigt och tar längre tid att värma upp. Hela fotbollslaget behöver inte få plats. Fyra kvadratmeter är perfekt enligt mig.
  4. Varma bastu-hälsningar från Norrhuset!

Tre snabba om isolering

Isolering är A och O när man bygger hus i kallt klimat. Här är tre saker som André tycker är ruggigt viktiga och bra med isolering:

  1. Vi korsisolerar alla hus utvändigt och invändigt för att minimera köldbryggor. Vårt sätt att isolera med diffusionsspärr av åldersbeständigt material samt drev, bottningslist och fog kring fönstren, dörrar och fasad ger extremt täta konstruktioner.
  2. Vi bygger kompletta väggblock som är upp till 12,5 meter för att slippa köldbryggor. Väggblocken bygger vi inomhus under torra förhållanden för att sedan montera snabbt på plats. Det minimerar risken för skador och fukt.
  3. Vi försöker inte minst vara miljömedvetna i allt vi gör. Ett bra exempel är att vi alltid lösullar vinden med ecofiber av högsta kvalitet.