Kund: Andreas Sundvall med familj
Huset: Specialbyggd villa på 149 kvm med fristående garage
Tomt: Hällbacken, etapp 5

När Andreas Sundvall med familj skulle bygga hus hämtades inspirationen från bekanta i Helsingborg. Sedan valde de en leverantör som var personliga, enkla och ”extremt kunniga”.

Att det också skulle byggas av en lokal leverantör var av stor vikt för Andreas och Ellinor. Att de sedan ville genomföra några ändringar på den ritning som presenterades för dem var inte heller några problem. Ett sovrum togs bort och tvättstugan gjordes större, och nu bor familjen i ett hus med fint söderläge med mycket ljusinsläpp.

– Vi har funderat på äldre hus, vi har varit och titta på ett antal. Men idag är kostnaden ganska samma och du får mycket mer hus och värde för pengarna när du väljer att bygga nytt. Det blir en helt annan känsla. Nu vet vi hur huset är utan och innan, vi har fått det precis som vi vill ha det. 

”Vi besökte fabriken för att lära oss mer”

För familjen som har två lite äldre döttrar var det viktigt med en smidig process. Och offerter hann gå ut till några olika entreprenörer innan valet föll på Norrhuset. Och det blev enklare när Andreas kunde få en rekommendation från en person nära till hands.

Jag har en svåger som jobbar på Arvidssons takstolar och vi gick bland annat på rekommendationer från honom. Norrhuset var en av husbyggarna som han rekommenderade varmt.

Familjen valde också att på plats i fabriken lära sig mer om Norrhuset, och kände ganska snabbt en trygghet. Men det som avgjorde var kontakten mellan de två parterna.

– All kommunikation var trevlig, direkt och tydlig. Det blev aldrig någon långbänk eller några otydligheter. Det gäller även funderingar från snickarnas och Andrés sida. Sedan måste jag också ge beröm till alla underentreprenörer. Alla hade stenkoll på vad som skulle göras och samarbetet verkade fungera väldigt bra.

”Specificera verkligen vad ni vill ha”

När nycklarna lämnades över var det efter en smidig process, och Andreas och Ellinor kände sig trygga i att huset byggts energieffektivt med rejäl kvalitet, noggrannhet och med bra isolering, ett bygge inför framtiden. Och att husets byggts av ett lokalt företag har gjort det mer personligt.

Vi vet exakt vad vi får och vem som har byggt huset som vi ska leva i. Det känns i huset. Det är ett bra kvitto på att vi har valt rätt.

Ska de skicka med något till andra husdrömmare så går Andreas in på detaljerna och att vara noggrann med förarbetet. Att specificera från första början vad som ska göras och inte bara gå efter pappret.

–  Fundera också på marken. Vad måste göras innan huset står klart eller ens kan börja byggas? Där går det mycket pengar. Titta på tomten, undersök den. Hur är höjdskillnaderna egentligen? Vad behöver fyllas och hur mycket kommer vi att behöva fylla?